CARL-OSCAR VAN DE 'S- GRAVENSCHANS

Nederlands, Belgisch, Luxemburgs, Duits VDH kampioen, Winner '94, Europees kampioen '96, Bundessieger '96
Beste langhaar kampioenschapsclubmatch NHC '93, beste hond van de Nederlandse rassen '94
Behaalde werkcertificaten: UV, VZH, G & G 1, IPO 3, (HD-)


Sinds 1977 maken honden deel uit van ons leven. Pas in 1991 kwamen wij in contact met de NHC, dit naar aanleiding van een artikel in een hondentijdschrift over de Hollandse Herder langhaar.
Het ras sprak ons erg aan en via de pupinformatie kwamen wij bij de familie Borg te Ees en zo kwam Oscar begin '92 parmantig ons leven binnenstappen. Hij werd geboren op 5 december 1991 en zijn ouders waren kampioen Corrin van de Sylvester Stee en Arja van de 's-Gravenschans. Van de fokker kregen wij te horen dat Oscar afkomstig was uit een variŽteitskruising en een Bijlage- stamboom zou krijgen, hij kon dus geen Internationaal kampioen worden. Dit was voor ons toch niet van belang, aangezien wij toch niet van plan waren naar shows te gaan!!! Dat het allemaal heel anders is verlopen zal inmiddels wel duidelijk zijn geworden.
Aangemoedigd door de fokker besloten wij toch maar naar de clubmatch van de NHC te gaan, waar Oscar op de leeftijd van 9 maanden meteen in de prijzen viel. Er zouden er nog vele volgen. Ook op volgende shows was hij succesvol en behaalde kampioenschapsprijzen, ook in het buitenland. Samen met zijn dochter Astra was hij diverse keren op manifestaties in binnen- en buitenland aanwezig, als "promotie-team" voor de langharige Hollandse Herder.
Hoogtepunten in zijn showcarriŽre: beste langhaar kampioensclubmatch NHC in '93, de Winnertitel '94 en beste hond van de Nederlandse rassen in '94 tijdens de tophondencompetitie van "de Hondenwereld".Oscar en Astra

Bij Kringggroep Midden-Nederland zette hij (op de leeftijd van 9 weken) zijn eerste stapjes op het trainingsveld en blijkt een vlotte leerling te zijn, die al vlug zijn VZH haalt. Ondertussen is bij ons het enthousiasme gewekt om met hem 'de africhting' in te gaan, iets dat wij in het begin absoluut niet van plan waren, maar Oscar blijkt er de capaciteiten voor te hebben. Hij is temperamentvol, moedig en zelfverzekerd, kortom een stabiele en eerlijke hond.
Een langhaar africhten vergt tijd en geduld en is niet zo eenvoudig, ze zijn doorgaans wat zachter van karakter dan de kort- en ruwhaar en tot dusver zijn er ook maar enkele langharen die een africhtings-certificaat hebben gehaald. Rustig aan dus met de training en zoals gebruikelijk met ups en downs, maar begin '96 haalt Oscar het IPO 1 diploma en tussen de bedrijven door ook nog G & G 1, maar het tegelijkertijd verder trainen voor G & G en IPO blijkt niet te functioneren, in de manier van trainen is te veel verschil. Verder dus met de IPO training, bovendien is voor Oscar deze tak van hondensport ook veel leuker, hij kan dan meer zelfstandig werken.
In '98 haalt hij IPO 2 en op 5 juni '99 (als hij precies zeven en een half jaar is) het IPO 3 certificaat en nog wel op hetzelfde trainingsveld waar hij als puppy is begonnen.Oscar stelt de pakwerker

Tot op 12-jarige leeftijd is Oscar daar nog aan het trainen geweest, niet zo fanatiek zoals vroeger maar meer voor zijn plezier en om bezig te zijn, want hij vond het nog altijd leuk.
Temidden van zijn nakomelingen (kleinzoon Maxim is in de voetsporen van 'opa' getreden en heeft IPO 2 gehaald) was hij een bekende, imposante verschijning. Ook wat betreft nakomelingen heeft hij niet stil gezeten, acht teven heeft hij het hof mogen maken.
Uit de combinatie van Oscar met Kim van de BreŽ hebben wij destijds een teefje aangehouden: Astra, zij zou de stammoeder worden van kennel "van Oscarli" en onze kennelnaam is een eerbetoon aan Oscar, onze eerste langharige Hollandse Herder.
Op 5 maart 2005 is Oscar van ons heengegaan op de leeftijd van 13 jaar en 3 maanden. Hij zal altijd in onze herinnering blijven als een onvergetelijke, unieke hond, die heel veel voor ons betekend heeft. Oscar had een bijzonder fijn karakter en was geliefd bij iedereen die hem kende. Hij leeft voort in zijn vele nakomelingen.