Op 22 april 1960 werd er bij de heer Huybregts een derde nest geboren uit de combinatie Tjallo (foto13) met Trix, dus van zoon met moeder. In 1961 heeft Trix in combinatie met Kazan nog een nest gehad, fokker was de familie Bakkes. Na het eerste nest van Cora van het Eigen Land neemt de fokkerij van de langharen gestaag toe. De stambomen vanaf die tijd lopen regelmatig en de honden hebben registratienummers en vanaf 1949 worden ze ook geleidelijk opgenomen in de Bijlagen van de N.H.S.B., als Dr. v.d. Akker ze daarvoor goed genoeg vond.Tot ongeveer 1953 blijven er echter een paar honden niet meer te traceren. Daarnaast komt er met Barry van het Eigen Land en zijn zuster Pietah nog een andere lijn aan bod.

foto 13
Tjallo

De lijn Wolf - Ricky - Barry en Pietah van het Eigen Land
In 1941 kocht Dr. v.d. Akker op mijn aanwijzing in Nijmegen een forse, prachtig effen kastanjebruine reu, "Wolf"(foto14). Deze hond diende als trekhond onder een bakkerskar. Wolf was al wat ouder en werkelijk diep kastanjebruin op zijn lichaam, alleen zijn poten waren geel- lichtbruin. Aan het begin van deze eeuw zou men hem vanwege zijn haren misschien hebben ingedeeld bij de groep met "afstaand haar". Bij aankoop bleek dat Wolf door het schuren van een van de trekriemen onder de kar, nogal wat geschaafd was aan zijn linkerachterpoot. Later, in de zomer van 1942, toen Wolf bij mij kwam, had zich daar een kankergezwel ontwikkeld. Ofschoon het de bedoeling was om mijn Herder door Wolf te laten dekken, heb ik helaas moeten besluiten - vr het zover was - Wolf na ongeveer een half jaar uit zijn lijden te moeten verlossen.
Het is echter vrijwel zeker, dat Wolf in de tijd dat hij in Zeist en omgeving was, toch zijn bijdrage tot de opbouw van de langhaar heeft geleverd, zoals dadelijk zal blijken. Wolf was een hond met een prachtig karakter en een bijzonder imponerende hond.

Volgens (schaarse) oude aantekeningen, zo schreef mij op 13 november 1976 mevr. B. Geverding-Turion, toentertijd secretaresse van de NHC, zou er mogelijk een combinatie geweest zijn van Wolf met Rik (ook wel Rick of Ricky genoemd). Waar deze Ricky vandaan komt valt moeilijk te achterhalen. Ze was al vrij oud toen zij na de oorlog bij Dr. v.d. Akker in huis kwam, zo wist mej. E. v. d. Akker zich te herinneren, waarbij haar vader suggereerde dat de hond van boeren afkomstig was. Het kan natuurlijk, maar het lijkt mij niet erg waarschijnlijk. Als Ricky inderdaad gedekt is geweest door Wolf (Dr. v.d. Akker had de hond tenslotte de hond niet voor niets gekocht) en jongen heeft gehad van Wolf, dan moet dat in 1941 - 1942 (zomer) zijn geweest.

foto 14
Wolf
Foto van 1942, gemaakt door Dr. v.d. Akker

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

index historie